Allergenen

Gluten

Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe (waaronder spelt), rogge en gerst. Mensen met de aandoening coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen. Ook personen bij wie gluten sensitiviteit is vastgesteld, hebben baat bij het vermijden van gluten

Gluten zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen, zoals in brood, beschuit, crackers, gebak, koek en pasta. Ook zit het in producten waarin een gluten bevattend bindmiddel is gebruikt, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt. Glutenvrije dieetproducten zijn herkenbaar aan het 'Crossed Grain' keurmerk op de verpakking


bron: gluten-en-het-glutenvrij-dieet


Lactose-intolerantie

Wanneer lactose niet of niet volledig kan verteren, is er sprake van lactose-intolerantie. Dit geeft lang niet altijd klachten. Pas als dit bij gebruik van de aanbevolen hoeveelheden melk(producten) klachten geeft, is er sprake van lactose-intolerantie.

Een ander woord voor lactose is melksuiker. Dit type suiker (koolhydraat) komt van nature voor in alle melksoorten. Lactose zit in melk, melkproducten en producten met melkbestanddelen.

bron: lactose-intolerantie